Spara pengar

Vill eller behöver du spara pengar? Du kanske får lägre inkomst, ovantad utgifter eller vill spara till en resa. Oavsett varför du vill spara kommer här några spartips. 

Spartips

De flesta behöver ibland spara pengar och kan inte gå ut och köpa vad som helst hela tiden för pengarna räcker inte till. Då kan det vara bra med lite spartips. Man kan själv välja vilka som passar ens egna preferenser och prioriteringar.

Till att börja med så är det bra att ställa upp en budget och få kontroll över vilka kostnader du har och vilka som behöver finnas. Därefter kan du se vilka delar som du har stor chans att spara in pengar på. Exempelvis om du ofta går ut och äter lunch kan du lätt spara in mycket genom att ta med lunchlådor hemifrån. 

Här kommer några tips för hur man kan spara pengar. Har du fler tips? Skicka in dina förslag till oss. 

spara pengar

Laga mat själv

Att köpa färdig mat kostar mer än att laga maten från grunden. När du lagar själv kan du även få veta exakt vad din mat innehåller. Det bästa av allt är att du även kan laga lite extra så du kan ta med en lunchlåda till jobbet istället för att äta utelunch, vilket blir väldigt kostsamt i längden. 

Köp & sälj

Vänd dig till köp och säljsidor. Här kan du både hitta det du tänkt köpa billigare och även sälja det som du inte längre är i behov av eller vill ha kvar. Även om du inte får mycket för varje sak du säljer så blir det en del när man sätter ihop det och det känns skönt att rensa bort sådant som bara ligger och skräpar. 

Har man barn finns det särskilt mycket att både sälja och köpa då mycket används en kort tid för att barnet växer. 

Abonnemangsrensa

Se över försäkringar, elavtal, internet, tv, streamintjänster. Behöver du alla abonnemang du har? Finns det billigare hos en annan leverantör? Gå igenom alla abonnemang som ni idag betalar och se om det finns någon möjlighet att få det billigare om det finns något som ni kanske inte ens behöver för att ni inte utnyttjar det. 

Bli av med ett beroende

Beroenden kostar pengar oavsett om det är cigarreter, snus, alkohol eller spel. 

Exempelvis kostar ett paket LM ca 60kr kr 2023. Säg att du röker ett paket om dagen varje dag. Då blir det på ett år 21  900kr. Så om du slutar röka kan du spara in många tusenlappar om året förutom att du även förbättrar din egen hälsa. 

Att bli av med ett beroende är däremot inte lätt och kräver ofta hjälp av någon utomstående. Prata med din läkare och närstående för att lägga upp en plan för att bli kvitt ditt beroende och få stöd.